Efficiënte dienstverlening

Kraanwater

Efficiënte dienstverlening is belangrijk om de missie van de waterbedrijven en rioolbeheerders te realiseren. Daarbij zoeken we naar synergiën binnen de sector en over de sectorgrenzen heen. Synergiën om efficiëntiewinsten te boeken, om de hinder bij nutswerken te beperken en op tal van andere domeinen. Efficiënte dienstverlening betekent daarnaast een sterke klantgerichtheid en digitalisering. Vanzelfsprekend met aandacht voor digitale inclusie.

In het kader van een verdere digitalisering zette het Vlaams Parlement afgelopen jaar het licht op groen om de digitale watermeter uit te rollen voor iedereen in Vlaanderen tegen 2030. Ook het AquaFlanders Keuringsplatform, een digitaal platform voor rioolbeheerders, gemeenten en keurders, kreeg een nieuw uitbreiding. De handhavingsmodule maakt het voor gemeenten eenvoudiger om de privéwaterafvoer op te volgen en te handhaven.

Om de dienstverlening van de waterbedrijven verder op punt te zetten, werd in Leuven een testoefening nooddrinkwater georganiseerd. Die oefening moet ervoor zorgen dat alles vlot verloopt als de procedure effectief in werking zou treden bij een incident op het drinkwaternet. In de nieuwe procesbenchmark exploitatie namen de waterbedrijven één van hun kernactiviteiten, namelijk het exploitatieproces, onder de loep. Dit om verder te zoeken naar innovaties en om het proces verder te optimaliseren.

Daarnaast werd ook samengewerkt met externe partijen. Een versterkte samenwerking met VLARIO zal de dienstverlening van AquaFlanders naar rioolbeheerders verder op punt stellen. Voor vastgoedprofessionals ontwikkelden we een opleiding die hen alle tools in handen geeft om vlot aan de slag te gaan met de binneninstallatie en privéwaterafvoer.

In 2022 stond AquaFlanders ook mee aan het doopvont van de Fluid Crew. Dit initiatief verenigt de brede Vlaamse watersector. Met sprekende voorbeelden illustreren we hoe een klein regio complexe wateruitdagingen op een vernuftige manier aanpakt. Want Vlaanderen is sterk in water dankzij een fluïde en geïntegreerde aanpak. Die boodschap wil Fluid Crew uitdragen om de Vlaamse watersector internationaal op de kaart te zetten. De lancering op het gerenommeerde congres van de International Water Association in Kopenhagen was alvast een succes.

icons spritesprite icons spriteicons sprite spritesprite iconsicons sprite iconsspritespritesprite