Voorwoord

2020 was een ongewoon jaar. Covid-19 verspreidde zich vliegensvlug. Toch werkten we meer dan ooit samen aan de toekomst van water. Ook digitaal. De diensten van AquaFlanders en haar leden bleven beschikbaar. Na een succesvol eerste jaar groeide de sensibiliseringscampagne #ikdrinkkraanwater verder met een charter voor gemeenten en educatieve pakketten voor het lager onderwijs.

Voorwoord B. Vermeulen

De droogteproblematiek was helaas opnieuw actueel. Samen met de VMM en waterbedrijven gaven we het Strategisch Plan voor Waterbevoorrading mee vorm. Daarmee willen we samen de vraag naar drinkwater op een duurzame manier invullen. Nu en in de toekomst. Ook de Vlaamse overheid verhoogt haar inspanningen in de strijd tegen waterschaarste. Met de Blue Deal maakt ze in een eerste fase 75 miljoen euro vrij voor structurele investeringen.

Kwaliteit blijft zoals altijd onze topprioriteit. Nieuwe procesbenchmarks zullen de kraanwaterkwaliteit blijvend garanderen. Het Algemeen Waterverkoop reglement introduceerde ook twee nieuwe keuringen om het openbaar waterdistributienet nog beter te beschermen. AquaFlanders startte bovendien met de bouw van een gloednieuw keuringsplatform ‘‘AFK’ conform met de nieuwe wetgeving op vlak van keuringen en volgens de richtlijnen van de ISO 17020.

Tot slot stelden we het noodplan voor drinkwater verder op punt tijdens een live webinar. Gemeenten kregen informatie over wat ze moeten doen tijdens een calamiteit en we brachten de locaties voor de bedeling van nooddrinkwater voor de hele sector in kaart. We lichten het afgelopen jaar graag verder toe in dit jaarverslag.

Veel leesgenot.
Brecht Vermeulen
Voorzitter AquaFlanders

Quote B. Vermeulen

“De impact van Covid-19 was uitzonderlijk. Iedereen moest zich aanpassen, ook wij en onze leden. Maar wendbaar als het is, bleef het AquaFlandersschip ook in deze woelige wateren op koers. Dat maakte een ding nogmaals duidelijk: samen staan we sterker.”

- Carl Heyrman, algemeen directeur AquaFlanders

“Onze visie voor 2030: naar samenwerkende integrale waterbedrijven. Samenwerking is essentieel om de doelstellingen van de Blue Deal waar te maken. Ik zal met grote toewijding deze bijzondere taak op een gedreven en constructieve manier op mij nemen.”

- Brecht Vermeulen, voorzitter AquaFlanders

Voorwoord B. Vermeulen

2020 in cijfers

6

Drinkwaterbedrijven

95 / 205

Gemeenten zijn zelf rioolbeheerder

3667

Voltijdse tewerkstellingen in de sector

84 l/dag

Drinkwater per persoon

85%

Vlamingen drinkt kraanwater

Augustus / Februari

Maanden met hoogste en laagste verbruik

365 miljoen m3

Totaal geproduceerd drinkwater

296 miljoen m3

Water verbruikt
icons spritesprite icons spriteicons sprite spritesprite iconsicons sprite iconsspritespritesprite